Door de eeuwen heen speelde muziek een belangrijke rol op het slagveld. Met de vorming van Staande legers in de 17e en 18e eeuw werden marsen en signalen gecomponeerd, die langzaamaan voor het hele leger werden voorgeschreven. De Nederlandse troepen die in het Franse leger werden opgenomen gebruikten vanaf 1810 de Franse signalen die in het hele Keizerlijke leger in gebruik waren. 
 
Met de opbouw van een nieuw Nederlands leger waren vanzelfsprekend ook nieuwe marsen en signalen nodig. Deze werden geschreven  door de componist Rauscher, welke in 1815 in gebruik werden genomen. Tenslotte werd bij het oprichten van het Regiment Limburgse Jagers een nieuwe mars geschreven voor dit regiment. 

De vereniging "Wassenbergh" heeft een document gepubliceerd met diverse militaire muziek voor tamboers, pijpers en halvemaanblazers, "Tamboers en Pijpers-School. Veldmuziek van het Nederlandse Leger in de Tijd van Napoleon 1796-1818". Dit document (PDF) kunt u hiernaast downloaden:

Hieronder vindt u een verzameling marsen en signalen in MP3-formaat die u kunt afspelen of downloaden (via de rechter muisknop).






         
 
Klik op de trommels om de marsen te beluisteren:
     
 
18e EEUW: HET STAATSE LEGER
     

De Jonge Prins van Friesland (Parademars)
De Jonge Prins van Friesland is één van de oudste marsen van het Nederlandse leger. Het wordt tegenwoordig gespeeld als eerbetoon aan de troonopvolger.
       
Mars van de Heer van der Duyn (Parademars)
Deze mars stamt uit het begin van de 18e eeuw. Tegenwoordig wordt de mars gespeeld als inspectiemars voor de Koninklijke Marine.




Mars van de Staten van Holland
Deze 18e eeuwse mars zal, gezien de naam, gespeeld zijn als parademars of inspectiemars voor eenheden onder repartitie van Holland of als eerbetoon aan hooggeplaatste leden van de Staten van Holland.

 


Mars van Dessau
"De Dessauer" is een populaire Pruisische mars, vernoemd naar Prins Leopold von Anhalt-Dessau. In Nederland was de melodie zeer populair en werden er verschillende volksliedjes op geschreven. 

 
FRANSE TIJD 1810 - 1814 (BARDIN)
   


La Diane
"La Diane" was het Franse Reveille, het signaal dat de manschappen wakker dienden te worden en zich moesten gereedmaken voor het Appèl. 

 

Le Rappel
"Le Rappel" was een signaal dat de manschappen zich moesten hergroeperen. Ook werd het gespeeld om de gelederen te sluiten als de eenheid was verzameld. 


Aux Drapeaux
Het signaal "Aux Drapeaux" was eveneens bedoeld om de manschappen te verzamelen; ze dienden zich naar hun vaandel te begeven en zich gereed te houden om af te marcheren.

 

La Generale
"La Generale" werd gespeeld als de eenheid zich gereed moest maken voor de afmars. De soldaten begaven zich naar de verzamelplaats, de officieren verzamelden  zich om hun orders te ontvangen.

Aux Champs
"Aux Champs" ["Te Velde"] is de mars voor de gewone pas van de Franse infanterie. Het kon ook als signaal worden gebruikt voor onder meer het opsluiten van de gelederen. 

     
 
1815 MARSEN EN SIGNALEN (RAUSCHER)
     
Wilhelmus, 1815
In het boekje "Marsen en Signalen voor de Armée" van Jacob Rauscher staan geen specifieke inspectiemarsen vermeldt. Wellicht is het "Wilhelmus" hiervoor gebruikt.
  Reveille, 1815
De "Reveille" werd gespeeld als signaal dat de manschappen wakker dienden te worden en zich gereed moesten maken voor het Appèl.



Mars voor de Gewone Pas nr. 2, 1815
De gewone pas telde 70 passen per minuut. Hiervoor componeerde hij drie marsen. In het Duitse leger is deze mars opgenomen als de "Präsentiermarsch der Marine" of "Holländischer Ehrenmarsch" (HM I 60).
  Klik hier voor een PDF-bestand van het boek "Marsen en Signalen voor de Koninklijke Nederlandsche Armee" van J. Rauscher.



Mars voor de Gezwinde Pas nr. 5, 1815
Dit is één van de zes Marsen voor de Gezwinde Pas die Jacob Rauscher componeerde voor de Korpsen te Voet van het Nederlandse leger. De gezwinde pas telde 100 passen per minuut.
  
     
 
REGIMENT LIMBURGSE JAGERS
     
Limburgse Jagersmars
Met de oprichting van het Regiment Limburgse Jagers in 1950 werd er eveneens een nieuwe Regimentsmars geschreven. Tekst en muziek zijn van dhr. J. Jochems.
     

Bronnen:

- "De Jonge Prins van Friesland", "Mars van de Heer van der Duyn" en "Mars van de Staten van Holland": Marinierskapel der Koninklijke Marine, "Nederlandse Militaire Marsen", 1975.
- "Mars van Dessau": Kong Frederik IV's Tambourafdeling af 1704
- "Wilhelmus" en "Mars voor de Gezwinde Pas nr. 5": Midnight Riders Fife and Drum Corps, "Lexington Green", 1996.
- "Reveille": Tamboer- en Pijperkorps van het Korps Mariniers.
- "Limburgse Jagersmars": Tamboer- en Fanfarekorps Regiment Limburgse Jagers, "Best of Taptoe 1950-1995"